Actie tegen mobiel banditisme op de A27

NIEUWENDIJK – Belastingdienst, Douane, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, verkeersregelaars en de politie werkten nauw samen voor integrale actie op de Rijksweg A27 tegen mobiel banditisme.

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij. Om dit tegen te gaan worden met regelmaat grote integrale controles gehouden op de in- en uitvalswegen van Brabant. Zo ook op woensdag 15 februari 2017 tussen 14.00 en 21.00 uur op de Rijksweg A27 ter hoogte van Nieuwendijk.

Er werden 21.300 kentekens door ANPR gescand. 131 kentekens hadden een hit om verschillende redenen. De belastingdienst nam 18 auto’s in beslag en op nog eens 29 auto’s werd beslag gelegd. De bestuurders mochten de auto wel meenemen maar hadden een ‘laatste waarschuwing’ gekregen om hun achterstallige schuld te betalen. Ook kon de dienst ter plaatse 155.000 euro innen door middel van pinnen of internetbankieren. Zes bestuurders, die in een auto met een buitenlands kenteken reden, kregen om die reden een belastingheffing van 1.500 euro. Een verdachte uit Albanië, die als passagier in een auto zat, had 8.000 euro op zak waar hij geen plausibele verklaring over kon geven. Hij werd aangehouden voor witwassen. Onder zijn kleding bleek nog eens 8.000 euro verstopt te zitten.

De politie nam een auto in beslag voor niet betaalde boetes en inde nog eens 500 euro aan boetes. Er werden door de agenten 27 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende verkeersovertredingen. Deze sprongen eruit: zeven keer rijden met een telefoon in je hand, twee keer inhaalverbod negeren voor vrachtwagens, twee keer bumper kleven en twee keer zonder gordel rijden. Verder werden er nog eens 70 buitenlandse documenten en 200 bankbiljetten op valsheid gecontroleerd.