Nationaal brons op kwartfinale voor turnster

ZIERIKZEE – Afgelopen zaterdag turnden Josefine ’t Lam en Hannah van Boggelen hun kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap in Zierikzee.

De Hamarithi-turnsters hadden zich geplaatst voor dit kampioenschap door bij de beste van het district te horen in de twee voorwedstrijden die zij moesten turnen. Voor Josefine ’t Lam was dit de eerste landelijke wedstrijd. Hannah van Boggelen is iets meer ervaren en turnde al twee jaren eerder mee in het landelijke veld.

Josefine mocht bij de Instap N2 het spits afbijten op het toestel sprong, waar zij ook als eerste aan de beurt was. Extra spannend om de wedstrijd te openen, ook omdat haar sprong de week ervoor nog was aangepast. Josefine behaalde uiteindelijk de hoogste score van haar groepje, een 13,234. Ook op rek deed de turnster goed mee in het klassement. De score van 11,150 was goed voor een negende plaats op dit toestel.

Balk werd het struikelblok van Josefine. Ze viel met radslag van de balk en dat kostte haar een volle punt. Hiermee werd het spannend op het laatste toestel vloer. Er vielen gedurende de wedstrijd al erg hoge scores op vloer, maar de score van Josefine viel uiteindelijk een beetje tegen. Toch was 12,950 genoeg voor een 8e plaats in de meerkamp. Josefine stroomt met deze plaats door naar de halve finale van het NK.

Hannah van Boggelen kwam in de middagronde uit in Pupil 2 N2. Zij startte haar wedstrijd op het toestel brug. Hier turnt zij een prachtige basisoefening met streksalto af. De gevreesde streksalto werd deze keer wat laag uitgevoerd, maar een 13,733 was toch de hoogste score van het groepje. Mede door de nette opzwaaien van de turnster.

Op balk turnt Hannah een heleboel elementen met vlucht. Zo pakt zij alle bonussen mee. Ze maakt onder andere een arabier, flikflak en een boogje voorover op de tien centimeter dunne balk. Hannah doet dit allemaal vol zelfvertrouwen en de oefening werd nagenoeg perfect uitgevoerd. Het hoogste punt van de wedstrijd op het toestel balk was dan ook voor haar, een 14,367. Met deze punten was doorstroming al vrijwel zeker, maar er kwamen nu ook medailles in zicht.

Een keurige vloeroefening en een huizenhoge schroefsalto zorgden voor een top drie notering voor de nog jonge turnster. Hannah van Boggelen mocht het nationale brons in ontvangst nemen en heeft zich hiermee ook direct geplaatst voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Deze zal voor zowel Hannah als Josefine gehouden worden op 8 april in Winterswijk.