Josefine 't Lam plaatst zich voor halve finale NK

GIESSEN – De uit Giessen afkomstige turnster Josefine ’t Lam heeft zich afgelopen zaterdag geplaatst voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap turnen.

Josefine, die turnt in de Instap N2 en uitkomt voor S.V. Hamarithi uit Aalst, behaalde een achtste plaats op de kwartfinale van het NK, die werd gehouden in het Zeeuwse Zierikzee.

Familie ’t Lam was vrijdag al vertrokken om te overnachten vlakbij de sporthal in Zierikzee, zodat de 8-jarige turnster fit aan de start kon verschijnen. Vooraf aan de eerste landelijke wedstrijd had Josefine een week lang hoge koorts. Er was dus geen optimale voorbereiding voor dit belangrijke moment.

Josefine mocht het spits afbijten op het toestel sprong. Ze liet hier een overslag over de pegasus en een arabier streksprong zien. De overslag turnde zij netjes en beheerst en de arabier streksprong kwam direct tot stilstand, wat het maken van overbodige stapjes uitsloot. De turnster behaalde een 13,234 op het toestel en had hiermee een goede start van de wedstrijd.

Op rek liet Josefine zien dat zij steeds boller kan zwaaien. Ze keek in de voorzwaai en achterzwaai netjes naar haar tenen, waardoor haar lichaam de gewenste bolling liet zien en had een enorm hoge opzwaai voor de buikdraai. Een 11,150 was een score die bij de beste tien turnsters hoorde. Vele turnsters struikelde op dit onderdeel, maar Josefine liet zich niet uit het veld slaan.

Toen zij moest turnen op het onderdeel evenwichtsbalk bekropen haar de zenuwen. Zeker toen zij even moest wachten tot de jury klaar was met het maken van de scoreborden, die uit waren gevallen. Josefine turnde strak en beheerst, maar moest toch een val incasseren. Hiermee zakte de turnster naar een 14e plaats, terwijl er maar negen meisjes doorstroomde naar de halve finale van het NK.

Gelukkig moest ze het onderdeel vloer nog turnen, waar meestal de hoogste scores worden gehaald. Josefine was een beetje uit haar doen door de val van balk, die haar normaal nooit overkomt, maar zette alles op alles om toch bij de beste negen te horen. Met 12,950 voor haar vloeroefening steeg zij naar een 8e plaats en daarmee ook doorstroming naar de halve finale, die plaatsvindt op 8 april in Winterswijk.