Turnsters Hamarithi naar halve finale NK

AALST – Afgelopen zaterdag plaatsten zich nogmaals drie turnsters van S.V. Hamarithi uit Aalst voor de landelijke finales in de derde divisie.

Nadine Vervoorn, Tessa van Dalen en Emma Burghout waren hiermee de hekkensluiters tijdens de derde en laatste regionale voorwedstrijd in Amsterdam.

Al vroeg in de morgen mochten de junioren derde divisie verschijnen aan de start. Nadine Vervoorn voelde zich niet helemaal fit, maar wist wat haar te doen stond. Ze moest haar vijfde plaats van de vorige wedstrijd verbeteren om door te stromen naar de landelijke wedstrijden. Ook Vera Westervoort en Fleur Danklof waren klaar om de strijd aan te gaan. Nadine en Vera begonnen veelbelovend op balk met nette scores. Fleur turnde een prachtige arabier en een stabiel boogje. Helaas viel zij bij de pirouette en bij een sprong van de balk.

Fleur herpakte zich op vloer en liet mooie wijde sprongen zien en een nette arabier gestrekte halve schroef. Vera turnde een schroefsalto en Nadine verbaasde met haar artistieke kwaliteiten. Zij kreeg het tweede cijfer op vloer, een 11,950. Vera liet een goede sprong zien, maar maakte helaas een val bij haar halve schroef van brug. Nadine was één van de weinig die op brug in de 11 punten scoorde. Het was dan ook terecht dat zij de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. Nadine plaatste zich hiermee voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap op 1 april in Bellingwolde.

Ook de senioren derde divisie waren in de ochtend aan de beurt. Tessa van Dalen, Kim van Wijk en Nienke Veninga begonnen de wedstrijd op brug, waar ze meteen al te maken kregen met de strenge blik van de jury. De cijfers vielen ietwat tegen, maar na het indienen van een protest kwamen er gelukkig wat punten bij. Op balk waren de turnsters zeer stabiel. Tessa turnde zich op dit toestel naar een 5e plaats en ook Nienke en Kim turnden een goede oefening.

Op vloer verbaasde Tessa met een 12,450. Nienke plaatste haar voet met de pirouette achter, wat aftrek opleverde en Kim had moeite met haar overslag streksalto. In de tussenstand na de wedstrijd stond Tessa op de derde plaats. Om het extra spannend te maken kwam er in de tweede wedstrijdronde nog een hele lichting senioren aan de beurt, die ook nog meetelde in het klassement.

In deze tweede ronde turnden ook de jeugd derde divisie. De tweeling Emma en Amber Groeneveld en Emma Burghout lieten zich van hun beste kant zien. Emma Groeneveld had afgelopen weken reuze sprongen gemaakt op alle toestellen. Op brug turnde ze een volledige oefening helemaal uit en op vloer behaalde ze zelfs een 11,350. Amber turnde alllround heel sterk. Zij kwam heel dicht bij doorstroming naar de landelijke wedstrijden met zelfs een 11,850 op vloer, goed voor een tweede plaats op dit toestel. Helaas kwam zij 0,5 punten te kort. Emma Burghout behaalde met een keurige balkoefening een vierde plaats in de meerkamp. Goed voor doorstroming naar de landelijke wedstrijden en een bronzen medaille.

Aan het einde van de tweede ronde bleek ook dat Tessa voldoende had gescoord om door te mogen naar de landelijke halve finale. Ze werd zesde van de maarliefst 49 turnsters. Een knappe prestatie voor een eerstejaars senior turnster.

Tessa, Emma en Nadine zijn de zesde, zevende en achtste turnster die S.V. Hamarithi toe mag voegen aan de turnsters die zich landelijk mogen gaan bewijzen. In de eerdere voorrondes plaatsten zich Hannah van Boggelen, Mari-Lynn van Boggelen, Josefine ’t Lam, Valérie Brandsma en Emma van de Werken al. De teller van het aantal turnsters dat door mag naar de districtsfinale in Amsterdam staat ondertussen al op zeventien turnsters. Hiervoor plaatsten zich Josefine ’t Lam, Mari-Lynn van Boggelen, Emma van de Werken, Marjorie Brandsma, Angelica Westerlaken, Janinka Egas, Hannah van Boggelen, Valérie Brandsma, Iris van de Werken, Amber Groeneveld, Emma Groeneveld, Emma Burghout, Nadine Vervoorn, Fleur Danklof, Vera Westervoort, Tessa van Dalen en Nienke Veninga.