Zwaarste Dakar rally sinds jaren

Zondag was de officiële rustdag in de Dakar rally en de eerste week was voor het Eurol Veka MAN team een hele zware.

De rally die bijzonder zwaar is door de zware klassementsproeven, die bovendien ook nog eens op grote hoogte plaats vinden daar waar de MAN niet optimaal getest is, en daar zit het probleem deze eerste week voor de drie toppers. Door de lage luchtdruk op grote hoogte is ook de koeling naar de motor en versnellingsbak niet optimaal en daardoor verliest de motor heel veel vermogen lees turbodruk. Dit probleem was zelf zo erg dat Arthur Ardavichusidus zelfs besloot om de duinen te vermijden en daardoor 11 uur straftijd opliep.

Peter Versluis, Marcel Pronk en monteur Artur Klein zijn bedachtzaam van start gegaan. Marcel Pronk: “We hebben een lekke band gehad en een viaduct wat ik wat hoger inschatte en daardoor onze zonneklep en cabine lichtelijk beschadigde. De navigatie gaat goed wel moeilijker dan andere jaren maar dat maakt de rally juist mooi en uitdagend.” Versluis die ondanks dat hij op een 9e plaats staat in het algemeen klassement relaxt oogt: “Natuurlijk ben ik niet tevreden met deze plaats maar als je ziet wat er deze eerste vijf dagen is gebeurd, de Rooy die op bijna 30 minuten achterstand stond die nu aan de leiding gaat, dan kan er komende dagen nog veel gebeuren. Jammer dat de proef van gisteren niet door ging en we moeten nog zien of maandag wel doorgaat want dan gaat het door hetzelfde gebied weer. Een ding baal ik van dat op de grote hoogte de truck anders reageert dan we hadden bedacht. Vanavond gaan we de tactiek voor de komende week bespreken en met het hele team eten want dat hebben ze dik verdient alle mannen hier in het team.”

De 504 MAN met Hans Stacey, Hugo Kupper en Jan van der Veat staan 8e in het algemeen klassement en Stacey die in het begin van de rally klaagde over zijn navigator nam zijn woorden terug. Michel Huisman uit Almkerk, monteur op de 512 MAN van Arthur Ardavichus en navigator Serge Bruynkens, hadden op grote hoogte de meeste pech te verduren hun vermogen liet het op grote hoogte helemaal afweten tot groot ongenoegen van Bruynkens die normaal de duinen erg goed kan lezen en erop gebrand was om op papier de zwaarste etappe van de rally wilde toeslaan moesten ze beslissen om de duinen te vermijden en de straftijd te incasseren.

Teammanager Marcel van Vliet: “Jammer van de weersomstandigheden van +40 graden naar sneeuw en hagel. Dit is afzien voor alle teamleden. We kijken uit naar de komende dagen omstandigheden die de MAN goed liggen veel duinen en een marathon etappe. We kijken optimistisch naar de komende dagen uit.