Muziekhistoricus Bakker in Kasteel Dussen

DUSSEN – Woensdag 1 februari 2017 houdt muziekhistoricus Pieter A. Bakker vanaf 20.00 uur de lezing ‘Franz Schubert en de overgang van Classicisme naar Romantiek’ in kasteel Dussen.

Franz Schubert centraal stellen is alleen al gelegitimeerd vanwege de talloze meesterwerken die hij schreef in zijn veel te korte leven. Extra fascinerend is echter het feit dat hij gevormd werd door de klassieke componisten Haydn, Mozart en Beethoven, maar zelf als eerste Romantische toonmeester geldt. In deze lezing zal Schubert worden geplaatst in de context van het Wenen rond 1800 toen het nog op retorische principes gebaseerde klassieke componeren gaandeweg plaats zou maken voor een veel subjectievere (muziek-) cultuur, waarin lyriek een centrale rol zou gaan spelen.

Pieter A. Bakker is muziekhistoricus. Nadat hij jarenlang voor diverse instellingen cursussen en lezingen muziekgeschiedenis heeft gegeven, richtte hij in 2013 zijn eigen muziekhistorische bureau op, Musica Docet. Reserveren bij voorkeur via de website www.kasteel-dussen.nl of telefonisch via de reserveringslijn 06-22150247. De toegang is 10 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst.