EVM op groot hoogte tijdens Dakar

JUAN SALVADOR DU JUJUY – Niet in de top van het klassement maar hoog in de bergen. De klassementsproef van totaal 757 kilometer ging van ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel naar het hoogste punt van de rally op 5000 meter.

De finish bij Juan Salvador du Jujuy ligt op 3500 meter hoogte. Het gehele team zal daar last van hebben. Niet alleen van de hoogte maar ook van de temperatuur verschillen van 35 graden naar de 5 graden. Van de 757 kilometer word er 199 kilometer op snelheid verreden, waarvan de laatste 100 kilometer allemaal rond de 4000 meter hoogte.

De klassementsproef was opgedeeld in twee delen in verband met de veiligheid op de smalle paden. Het eerste gedeelte van 72 kilometer verliep voortvarend voor Peter Versluis. In hele korte tijd reed hij de twee minuten dicht naar de Rus Sotnikov in de Kamaz. Helaas was er geen ruimte om te passeren en ondanks de hulpmiddelen als de sentinel, liet de Rus hem niet voorbij. Versluis verloor daardoor dik 6 minuten. Na de neutralisatie hield Versluis het hoofd koel en reed behoudend zonder al te veel risico naar de finish hij finishte uiteindelijk als 7de, 12 seconden achter Stacey.

Hans Stacey genavigeerd door Hugo Kupper maakte een rustige start, verloor ongeveer 5 minuten in het eerste gedeelte. De uitdaging lag vandaag bij de navigators met de eerste moeilijke waypoints. Hugo Kupper verrichte topwerk daar waar de eerste rijders uit de top al hun waypoints miste, reed Stacey probleemloos naar een 7e plaats.

De groene MAN met Arthur Ardavichus, genavigeerd door Serge Bruynkens en voor de techniek de Almkerker Michel Huisman, verloor in het eerste gedeelte heel veel tijd. De bemanning is wel zeer tevreden over de MAN. De groene MAN finishte als 18e.