Titanen strijd trucks tijdens Dakar

RESISTENCIA – De trucks hadden dinsdag 284 kilometer klassementsproef voor de boeg, overwegend vlakke wegen tussen Resistencia en San Miguel de Tucaman de eerste klassementsproef op Argentijnse bodem.

Het was de een na langste dag wat betreft kilometers die moest worden verreden; totaal 812 kilometer. De proef ging door een historisch gedeelte van Argentinië maar daar zullen de coureurs weinig van hebben gezien. Voordat de trucks dinsdagmorgen het bivak verlieten werden ze nog bijgepraat door de monteurs, die hadden een hele lange nacht achter de rug om de afstelling van de trucks te optimaliseren.

Dat ze hun werk goed hadden gedaan bleek wel op de eerste meetpunten. Peter Versluis opende op de eerste waypoints, de controlepunten langs de route, als snelste met meer dan 30 seconden voorsprong op de Kamaz van Sotnikov. Echter de tweede helft van de proef verloor Peter Versluis, genavigeerd door Marcel Pronk, veel tijd door een andere Kamaz rijder die niet aan de kant wilde gaan. Versluis finishte uiteindelijk als 3e op net geen 3 minuten achter Martin van de Brink met de Renault die de proef won. Peter feliciteerde van de Brink dan ook direct met zijn etappe winst.

Hans Stacey keek tevreden terug op deze tweede dag: “De monteurs hebben top werk geleverd. De auto voelde zoveel beter aan dan een dag eerder. Ik ben dan ook dik tevreden met mijn 6e plaats.” Arthur Ardavichus volgde in het begin van de etappe Versluis op de hielen maar moest het tweede gedeelte een beetje tijd laten liggen. De proeven waren zeer snel en toch ook een beetje gevaarlijk en ontzettend warm. De MAN kwam als 9e over de finish op 3.50 minuut.

Het Eurol VEKA MAN team staat met de drie trucks in de top 10 en men gaat nog enkele zeer spannende dagen tegemoet met vijf verschillende truckmerken in de top 5 die weinig voor elkaar onder doen.