Titelstrijd tijdens clubkampioenschappen BBZ

ANDEL – Ruim 50 leden van de Biesboschzwemmers hebben in AquaAltena deelgenomen aan de eigen clubkampioenschappen.

Met deelnemers van Bijtelskil uit Sleeuwijk, Den Doorn uit Almkerk en PCG uit Gorinchem had de wedstrijd een officieel karakter. De zwemmers wisten ruim 50 persoonlijke records te noteren. Daarnaast werden er twee clubrecords en vijf masters records verbeterd. De inzet waren de titels bij de senioren voor masters (vanaf 25 jaar) en niet-masters (12 -24 jaar).

De senioren moesten 100 wisselslag zwemmen en daarnaast mocht er gekozen worden voor een slag over 50 en 100 meter. Op beide afstanden moest er wel een verschillende slag gezwommen worden. Drie van de vier titels werden geprolongeerd alleen bij de dames niet-masters kwam er een nieuwe kampioen.

Bij de dames niet-masters ging de strijd tussen Sanne van de Po, Redine van Breugel en Femke Golverdingen. Uiteindelijk was Sanne de beste dankzij een goede 100 ‘wissel’ en 50 schoolslag. Voor Femke was er uiteindelijk een derde plaats, maar zij wist op al haar afstanden (100 wissel, 100 vrije slag en 50 rugslag) nieuwe toptijden te noteren. Redine wist haar tijd op de 50 vlinderslag aan te scherpen en mocht naar voren komen voor de tweede plaats.

Bij de jongens was van tevoren bekend dat Simon Schmidt, Leendert Paans en Tom Kruis om de bekers zouden gaan strijden. Vorig jaar had Simon de beker al gewonnen en ook dit jaar mocht hij de beker mee naar huis nemen. Simon wist zich te verbeteren op de 100 wisselslag en 100 vrije slag. Achter hem kon Leendert met een persoonlijk record op de 100 wisselslag naar voren komen voor de tweede plaats en mocht Tom de derde plaats in ontvangst nemen.

Voor het tweede jaar hadden de masters hun eigen klassement. De gezwommen tijden werden vergeleken met de limiettijden voor de Wereld Masters Kampioenschappen over een jaar. Bij de dames maakte de twee oudste masters de dienst uit. Marjo Goelema mocht haar beker mee naar huis nemen en dat was getuige haar tijd op de 100 schoolslag terecht, maar haar tijd op de 50 vlinderslag was ook van een hoog niveau. Annette moest genoegen nemen met de tweede plaats maar wist wel haar masters record op de 50 rugslag aan te scherpen. Derde werd de jongste masterszwemster, namelijk Tonny Klop-Methorst. Tonny wist het mastersrecord op de 50 vrije slag aan te scherpen en bleef ondanks haar beperkte mogelijkheden om te trainen toch binnen de 30 seconden.

Bij de heren wist Arjon de Bok zijn beker te prolongeren. Arjon was de beste van de zeven tellende heren en hij was met al zijn tijden tevreden. Arjon startte op de 100 ‘wissel’, 100 rugslag en 50 vlinderslag. Als tweede eindigde Paul Wijnja. Paul zwemt nu al weer ruim een jaar en heeft duidelijk een stijgende lijn gevonden. Helaas kon Paul zijn tijden niet verbeteren, maar zijn tijd op de 100 wisselslag was wel goed voor een mastersrecord. Achter Paul werd zijn leeftijdsgenoot Richard Tiemstra keurig derde. Wat Paul niet lukte, lukte Richard wel hij verbeterde zich op al zijn nummers. Op alle drie zijn nummers haalde hij minimaal een seconde van zijn tijd af en zijn tijd op de 50 rugslag was goed voor een mastersrecord. Het laatste mastersrecord kwam op naam van Rob den Besten op de 50 schoolslag.

De clubrecords die werden gezwommen waren voor Tess Vonk op de 25 rugslag. Zij verbeterde haar eigen tijd met ruim een seconde. Het laatste clubrecord was voor iemand die sinds september weer de trainingen opgepakt heeft, namelijk Thomas Zielhorst. Thomas verbeterde op zijn nummer, de 100 rugslag, het record bij de jongens onder 19 jaar. Hij was sneller dan hij vier jaar geleden was. Op de 50 vlinderslag wist hij zijn persoonlijke record te verbeteren, maar in het klassement moest hij genoegen met een vierde plaats.

Bij de jongste zwemmers, de 5, 6 en 7 jarigen, stond er 25 rugslag en schoolslag op het programma. Lars van der Spoel was bij de jongens de enige deelnemer en mocht dus een beker mee naar huis nemen. Bij de meisjes was Tess Vonk met twee persoonlijke records en dus een clubrecord de beste. Achter haar eindigde Suzanne Lobbezoo op de tweede plaats en Emma van der Spoel werd derde.

De 8 en 9 jarigen moesten 50 school- en vrije slag zwemmen. Bij de meisjes was Andrea van Oord de beste voor Mirthe Verheij. Bij de jongens ging Leonard Oevermans met de grootste beker naar huis voor Lars de Kooter en Ramon Visser. Leonard verbeterde zich op de beide afstanden en Ramon zwom deze nummers voor het eerst.

De weer twee jaar oudere zwemmers, 10 en 11 jarigen, zwommen 50 rug-, school- en vrije slag. Romée van Rossem was Kathy Maas de baas en Romée zwom drie persoonlijke records. Kathy wist zich op twee nummers te verbeteren. Bij de jongens was Jurrian Verheij de verrassende kampioen voor Rens Lisman en Niels Muijt. Niels was bij de vrije slag te vroeg van het startblok vertrokken waardoor hij geen tijd kreeg en dus in het klassement op de derde plaats eindigde.

De middag werd afgesloten met de familie-estafette. Tijdens deze estafette zwemt één ouder met twee kinderen of twee ouders met één kind. De familie Huisman (Erik, Chimène en Larissa) waren de snelste voor familie van de Pol (Sanne, Ilse en Pleuni). De familie de Kooter (Norma, Lars en Dirk) moesten genoegen nemen met het brons.

Na ruim twee en een half uur in het zwembad kwam er een einde aan de clubkampioenschappen en kunnen een aantla zwemmers zich op gaan maken voor belangrijke wedstrijden zoals de Brabantse Winter Kampioenschappen en de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan.