Gemeente kiest voor kurk in kunstvoetbalvelden

GORINCHEM/DALEM – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om geen rubbergranulaat toe te passen bij de nieuw aan te leggen kunstgrasvelden van Unitas en GJS. In plaats hiervan gaat de gemeente kurk gebruiken als vulmiddel.

De opdracht van de minister van Volksgezondheid aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) om opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid, komt voor de gemeente Gorinchem te laat. In eerste instantie zouden de nieuwe kunstgrasvelden van Unitas en GJS ingestrooid worden met rubbergranulaat. Echter naar aanleiding van het televisieprogramma ZEMBLA en de landelijke commotie over het gebruik van dit type vulmiddel, legde de gemeente na deze uitzending de werkzaamheden aan de velden tijdelijk stil. In de tussentijd is gezocht naar een alternatief. In overleg met de verenigingen is gekozen voor kurk. Dit is een veilig, natuurlijk product met goede speeleigenschappen en het voordeligste alternatief voor rubbergranulaat.

De keuze voor kurk brengt extra kosten met zich mee. Niet alleen is kurk duurder dan rubbergranulaat, maar er moet ook een extra elastische laag onder het kunstgras worden aangebracht. Voor beide kunstgrasvelden gaat het om een bedrag van € 205.000,-. Deze kosten komen voor rekening van de gemeente. Daarnaast zullen de velden iets later dan gepland opgeleverd worden. De verwachting is dat Unitas en GJS de velden eind november in gebruik kunnen nemen.