Dutch Superbike coureur Schalken met pensioen

DUSSEN – Peter Schalken, de coureur uit Dussen, was 17 seizoenen actief in verschillende wegrace klassen en zondag 16 oktober was de laatste race.

De laatste seizoenen werden gekenmerkt met stevige blessures en dat was dit seizoen ook zo. Tijdens de in mei gehouden races in Oss ging Schalken onderuit en blesseerde daarbij zijn schouder. De blessure bleek zwaarder dan verwacht want maandag 10 oktober zat de coureur pas weer voor het eerst op de racemotor. Dit was de test om te kijken of er nog wel geracet kon worden het afgelopen weekeinde. Deze test verliep eigenlijk nog niet erg hoopvol en zelfs de fysio vroeg zich hardop af of er wel gestart moest worden. Toch werd besloten de race carrière rijdend af te sluiten.

Met de schouder flink ingetapet werden zaterdag de kwalificaties gereden tijdens The Battle of the Nations. In de ochtend miezerde het en Peter Schalken bleef in de pits. Hij wilde geen extra risico’s opzoeken met de wetenschap dat de vooruitzichten voor de rest van de dag goed waren. De tweede kwalificatie was de baan grotendeels opgedroogd en zette Peter een voorlopig achtste tijd. Toen Peter de pits in geweest was voor een nieuwe achterband begon het helaas weer te regenen en werden de tijden niet meer verbeterd.

Op zondag was de baan grotendeels nat bij de start van de eerste race. Peter maakte de keuze op regenbanden te starten en dat bleek niet de juiste. De baan droogde sneller op dan gedacht, en Schalken kwam tegen de helft van de race de pits in met volledig versleten regenbanden. Race twee was het helemaal droog. De start was niet super en na de eerste ronde kwam Schalken door op de negende plaats. Al snel wist de Dussenaar zich naar voren te werken en kwam terecht op de vierde plaats. Hier werd de jacht geopend op de nummer drie welke halverwege de race bijgehaald en gepasseerd werd. Schalken reed de race vervolgens gedecideerd uit en de DF Racing rijder sloot zo zijn carrière af met een prachtige podiumplaats.