Kindercolleges voor nieuwsgierig kinderen

WERKENDAM – Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar houdt de Bibliotheek CultuurPuntAltena een 4-delige serie colleges in de maanden oktober en november. Ben jij nieuwsgierig? Dan zijn de kindercolleges echt iets voor jou.

Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over een spannend, grappig of bijzonder onderwerp. De colleges vinden plaats op verschillende woensdagen van 14.00 tot 15.30 uur. De sprekers zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten. Men krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen. Nieuwsgierig geworden? Schrijf nu snel in via www.cultuuraltena.nl/aanmelden. Er is een beperkte ruimte, wees er snel bij. Aanmelden is verplicht.

Het eerste college wordt door het Biesbosch MuseumEiland georganiseerd samen met Evides Waterbedrijf en is een leuk en leerzaam college over water. In de Biesbosch liggen drie grote spaarbekkens (waterreservoirs). Daar wordt water in opgeslagen waar drinkwater van wordt gemaakt. Je krijgt in het museum uitgelegd hoe dat gebeurt en gaat een kijkje nemen bij één van de bekkens in de buurt van het museum. Tenslotte kan je ook je eigen mini waterzuivering maken.

Het tweede college wordt gegeven door Adri Burghout. In het land van Heusden en Altena ligt het dorpje Meeuwen. In dit dorp is Adri Burghout (1959) opgegroeid en woont er nog steeds in zijn ouderlijk huis. Als kind voelde hij zich sterk aangetrokken door de techniek. Vooral de zestiger jaren met de rond het dorp laag over de velden scherende Fokker S-11’jes hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Gestimuleerd door het luchtvaartenthousiasme van zijn vader resulteerde dit al vroeg in tekeningen van vliegtuigen. Later kwam daar belangstelling voor de maritieme wereld bij. Adri Burghout werkt als freelance illustrator van voornamelijk jeugdboeken en is daarnaast ook auteur van een groeiend aantal titels zoals de series Lifeliner 2, Red Skins en Tim en Tor.

Het derde college vindt plaats rond De Week van de Mediawijsheid dat een initiatief is van Mediawijzer. net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. In 2016 is de Week van de Mediawijsheid van 18 tot en met 25 november. Het Thema 2016 is Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed? Technologische ontwikkelingen zoals augmented en virtual reality maken belevingen nog intenser. Weten hoe je beelden moet interpreteren wordt hierdoor steeds belangrijker. Tijdens dit college maak je kennis met o.a. de Hololens, de Oculus Rift en andere augmented en virtual reality mogelijkheden.

En de afsluiter van de vier colleges is Marloes Kiezebrink. Zij is in 2011 afgestudeerd van het St. Joost (Breda) in de studie-richting animatie. Sindsdien is ze als 2d animator en illustrator werkzaam. Haar werkzaamheden bestaan o.a. uit het maken van bedrijfsfilmpjes en uitleganimaties. Ook heeft ze mee gewerkt aan films voor televisie, bioscoop en verschillende animaties voor het onderwijs. In dit kindercollege leer je de basisbegrippen van animatie en ga je zelf aan de slag met het maken van een eigen filmpje. Na een algemene uitleg ga je in groepjes aan de slag om met elkaar een kort stopmotion filmpje te maken. Zo leer je hoe je iets tot leven brengt in animatie.

De informatie is ook te vinden op de website van de bibliotheek www.cultuuraltena.nl.