Gemeente legt werkzaamheden kunstgrasvelden stil

GORINCHEM – Gemeente Gorinchem legt de werkzaamheden van de nieuw aan te leggen kunstgrasvelden van Unitas en GJS tijdelijk stil.

Dit naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma ZEMBLA over de mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels genaamd ‘rubbergranulaat’. De velden van Unitas en GJS zouden ook met dit type korrel worden ingestrooid. De gemeente onderzoekt op dit moment de alternatieven.

In 2008 is door het RIVM onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit die beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Op basis van het RIVM-advies en de positieve eigenschappen die dit type korrel met zich meebrengt, is in eerste instantie besloten om de nieuwe kunstgrasvelden van Unitas en GJS in te strooien met rubbergranulaat.

Begin volgend jaar komt de Europese Commissie met nieuwe onderzoeksresultaten over de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van de mensen. Dit komt voor de gemeente Gorinchem te laat. De bestaande kunstgrasvelden van voetbalverenigingen SVW en Raptim zijn ingestrooid met een ander type korrel (TPE). Kunstgrasvelden van de hockey- en korfbalvereniging zijn met zand ingestrooid.