Versteviging Merwedebrug A27 Gorinchem

GORINCHEM – Rijkswaterstaat gaat binnen nu en twee maanden de Merwedebrug aan de onderkant verstevigen. De werkzaamheden zijn nodig na onderzoek aan de brug in het kader van de verbreding van de A27.

Per dag rijden zo’n 95.000 voertuigen over de brug. Mede vanwege dit drukke traject wordt het werk snel opgepakt. In verband met de verbreding van de A27 is onder andere gekeken naar de belastbaarheid van de 55 jaar oude Merwedebrug. Uit de berekeningen bleek dat de stalen draagbalken van de brug mogelijk tekenen van overbelasting vertonen. Na diverse metingen en een visuele inspectie is besloten tot nader onderzoek. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat besloten om geen extreem zwaar verkeer toe te laten op de brug. Dit houdt in dat vrachtverkeer zwaarder dan 60 ton moet omrijden via de A2 en A16. Hierop zal gehandhaafd worden.

Zaterdag 1 oktober is nader onderzoek verricht aan de noordelijke boog van de brug aan de Gorinchemse kant. Tijdens dit onderzoek zijn haarscheurtjes geconstateerd in de stalen draagbalken van de brug. De onderzoekers geven aan dat er geen acuut veiligheidsrisico is. De brug blijft beschikbaar voor normaal vrachtverkeer en personenauto’s. Het scheepvaartverkeer ondervindt enige hinder tijdens het nader onderzoek. Rijkswaterstaat is tevens gestart met het onderzoeken van de zuidelijke boog aan de kant van Breda. Binnenkort heeft Rijkswaterstaat een compleet beeld van de toestand van de draagbalken van beide bogen.