Gorinchem doet mee aan campagne Fietsmodus

GORINCHEM – De smartphone is niet meer weg te denken in het leven van de meeste jongeren. Ook als ze aan het verkeer deelnemen. Smartphonegebruik speelt een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is.

Om ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren, is er de Fietsmodus app. Deze app is inmiddels bij alle scholen van het voorgezet onderwijs in Gorinchem onder de aandacht gebracht. In totaal gaat het in Gorinchem om zo’n 7.500 leerlingen. De scholen zijn voorzien van visitekaartjes en posters om de app te promoten onder de leerlingen. Ook wordt op 18 locaties in Gorinchem met stoepkrijt het logo van de app geplaatst. Eén van die locaties is het dek van de veerpont Gorinchem 8, omdat veel schoolgaande jeugd gebruik maakt van de veerdienst Riveer.

De Fietsmodus-app verleidt jongeren hun telefoon niet te gebruiken wanneer ze op de fiets rijden. Als deelnemers de app aanzetten, gaat de mobiel op zwart en sparen ze punten die ze kunnen inzetten om kans te maken op verschillende prijzen. De app maakt onderdeel uit van de landelijke campagne Fietsmodus: ‘Fiets op. Modus aan. Blijf offline in het verkeer’. In Gorinchem wordt de actie georganiseerd door de gemeente Gorinchem in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zuid-Holland.