Biesboschzwemmers behalen prijzen tijdens BOWR

WERKENDAM/SLEEUWIJK – Tussen Sleeuwijk en Werkendam organiseerden de Biesboschzwemmers voor de vierde keer hun open water wedstrijd. De Biesbosch Open Water Race (#BOWR2016) was een succes qua deelnemers, het weer en de prijzen.

Er deden 23 zwemmers mee en 7 keer wist een Werkendammer bij de beste drie te eindigen. De jongste prijswinnaars zwommen voor de eerste keer een wedstrijd. Zowel Anne Lisman als Lars de Kooter wisten op de 250 meter vrije slag naar het brons te zwemmen. Hiermee waren zij de enigen die tijdens de wedstrijd op het podium mochten komen.

Voor Ingmar Visser, Annette Wijnja, Sabrina Boekhout en Marjo Goelema waren geen prijzen, omdat de organisatie bij de masters alleen voor de snelste zwemmer of zwemster een prijs beschikbaar stelt. Ingmar was op de schoolslag in zijn categorie de op één na beste. Hij wist zijn tijd opnieuw aan te scherpen. Marjo zwom ook de schoolslag en werd derde in haar categorie. Zij startte te voorzichtig, waardoor het verschil met de nummers één en twee te groot was geworden om hoger te eindigen. Annette en Sabrina zwommen vrije slag en werden ook beide derde in hun categorie. Het verschil tussen de beide dames bij de finish was volgens de officials minimaal, maar omdat ze in verschillende categorieën zwemmen maakt dat niets uit.

De laatste top klassering werd behaald tijdens de estafette. Dit is een nieuw onderdeel dat zeker in Sleeuwijk een groot succes was. Vijftien teams bestaande uit vier zwemmers streden om de snelste tijd. Om de beurt moest een zwemmer 250 meter zwemmen en de ploeg van de Biesboschzwemmers bestaande uit Sanne van de Pol, Chantal Paans, Tom Kruis en Leendert Paans wist derde worden. Er deden nog twee ploegen mee van de Biesboschzwemmers. De ploeg van Paul Wijnja, Dennis Klop, Annette en Tonny Klop-Methorst werd zevende en Bastiaan Baggerman, Nick Lisman, Femke Golverdingen en Ilse van de Pol werden achtste. Van de 15 ploegen deden er negen ploegen mee die voldeden aan de bepalingen.

Behalve deze top klasseringen waren er nog meer goede prestaties. Harry Cornet werd op de 1000 meter vrije slag vierde, Chimène Huisman verbeterde zich opnieuw op de 1000 ‘vrij’. Ze haalde nu bijna vier minuten van haar tijd af. Larissa Huisman bleef ruim binnen het uur op de 3000 meter vrije slag en Tom versloeg bijna zijn ploeggenoot Leendert maar verbeterde zich wel op de 1000 ‘vrij’. Richard Tiemstra verbeterde zich op de 1000 ‘school’ met bijna anderhalve minuut en Laura Verhoeven was bijna 50 seconden sneller dan ooit op de 500 schoolslag.

Rens Lisman en Redine van Breugel zwommen net als Anne en Lars voor het eerst een open water wedstrijd en zij deden dit heel verdienstelijk. Het zwemmen in een zwembad of buiten water is niet hetzelfde en toch lieten zij zien ook in het buiten water hun mannetje of vrouwtje te staan.

Aan het einde van de wedstrijd werden er ook nog klassementsprijzen uitgereikt. In het verenigingsklassement van de Brabantbeker werden de Biesboschzwemmers keurig tweede daarnaast waren er prijzen voor Anne en Lars. Tom werd in het schoolslag klassement winnaar en Laura behaalde een derde plaats op dezelfde slag. Op de vrije slag werd Leendert tweede en moest Tom genoegen nemen met het brons bij de jongens 14 en 15 jaar. Nick Lisman werd tweede op de schoolslag bij de jongens tot en met 17 jaar. Voor Ilse van de Pol was er een verrassende bronzen medaille op de vrije slag bij de meisjes tot en met 15 jaar voor Larissa en Femke. Annette en Sabrina werden respectievelijk vierde en vijfde bij de masters vrije slag. In het Landelijke klassement wist Ingmar bij de masters 35-plus op de schoolslag naar een derde plaats te zwemmen.

De komende maanden zal het openwater op de achtergrond raken en pas in juni 2017 weer beginnen. Mogelijk zullen de Biesboschzwemmers op de tweede zaterdag in september de vijfde editie gaan organiseren van de Biesbosch Open Water Race, maar dat zal de komende maanden besloten worden.