Onthulling opgeknapte Gasthuisgang

GORINCHEM – Op vrijdag 2 september vindt de onthulling plaats van de opgeknapte Gasthuisgang in de binnenstad.

De steeg heeft een verrassende opknapbeurt ondergaan op initiatief van de pandeigenaren grenzend aan de steeg, het Holzfonds en de gemeente Gorinchem. Het is één van de projecten van het zogenaamde ‘Stegenplan’ van de Stichting Binnenstadsmanagement Gorinchem die zich inzet voor een aantrekkelijke binnenstad.

De Gasthuisgang vormt een directe verbinding tussen het kernwinkelgebied en de Groenmarkt. Maar de steeg was onaantrekkelijk en vies en werd daardoor nauwelijks gebruikt. Mede omdat er bij woningcorporatie Poort6 (bouw van enkele appartementen grenzend aan de steeg) en de firma Mens Vastgoed (aanpassingen aan winkelruimte) al plannen leefden om delen van deze steeg op te knappen, is de Gasthuisgang het eerste uitgevoerde project van het ‘Stegenplan’.

Het meest in het oog springende gedeelte is het overkapte gedeelte aan de zijde van de winkelstraat. Stichting Stadsherstel/Holtzfonds heeft hierover meegedacht. De stichting heeft vervolgens met architect Katrien Koppers een inrichtingsplan opgesteld met aandacht voor zowel de recente historie als de vroegere geschiedenis. Maar ook met een modern tintje in de vorm van specifieke verlichting.