OM eist 14 jaar voor doden ex-partner

ANDEL/VEEN – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 14 jaar cel geëist wegens doodslag. De vrouw uit Andel zou haar ex-partner in 2013 om het leven hebben gebracht met een mes en samen met een vriend zijn lichaam hebben begraven.

Op 14 januari 2014 werd een lichaam verpakt in plastic, ontdekt door een wandelaar in poldergebied de Kroon in de Biesbosch. Hij was door een misdrijf om het leven gebracht. Het bleef lang onduidelijk wie het slachtoffer was. In september 2014 werd na intensief tactisch en forensisch onderzoek de man geïdentificeerd. Het slachtoffer bleek een destijds 32-jarige Poolse man die in Nederland verbleef. Politie ging onder leiding van het OM zijn gangen na in Nederland. De vrouw werd daarop begin 2015 als getuige gehoord. Zij verklaarde toen dat ze niets wist.

Uitgebreid onderzoek leidde op 3 maart 2015 tot huiszoeking in twee panden in Veen en Andel. Het huis in Andel betrof de woning van de verdachte. In juni werden de ex-partner en een nu 50-jarige vriend aangehouden voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Pool. Tijdens één van de daarop volgende verhoren bekende de man betrokken geweest te zijn bij het wegmaken van het lichaam. Hij zou hem echter niet hebben gedood. Bij de zoeking op 29 juli werd in het huis van de vrouw in Andel op zolder onder de vloer een grote bloedvlek ontdekt. Ze zou hem daar op 16 augustus 2013 hebben neergestoken.

De verdachte beroept zich op noodweer. Volgens haar zou de ex-vriend haar hebben aangerand onder bedreiging van een mes en zou zij zich hebben verdedigd door hem tijdens de worsteling die daarop volgde, met dat mes te steken. De officier van justitie vindt dit verhaal weinig betrouwbaar omdat het niet spoort met de feiten en omstandigheden. De officier vroeg de rechtbank de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding toe te wijzen van € 6.430,92 euro.