Blauwalg in de Cloppenwaard

WERKENDAM/SLEEUWIJK – Het Waterschap Rivierenland heeft blauwalgen aangetroffen in de Cloppenwaard. Het gaat om het gebied tussen de Merwede en de Sleeuwijksedijk en tussen de Merwede en de Sasdijk.

Blauwalg is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zorg ervoor dat u niet met het water in aanraking komt. Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen.

Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden neemt de hoeveelheid blauwalgen echter toe. Ze vormen dan een dunne drijflaag op het water. De oorzaak hiervan is vaak een combinatie van hogere temperaturen, stilstaand water en een overschot aan voedingsstoffen in het water. Denk aan afgevallen bladeren maar ook het lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep.

De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt, zodra het minder warm wordt.