Nepwapens op straat? Levensgevaarlijk!

REGIO – De politie komt steeds vaker tieners tegen die met een nepwapen op straat lopen dat niet van echt te onderscheiden is. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties als de politie zelf een wapen trekt.

Het gaat vaak om jongeren van 12 tot 18 jaar. Nepwapens zijn streng verboden, op enkele uitzonderingen na. Een deel van de jeugd vindt het stoer om zo’n wapen te hebben, vooral tegenover leeftijdgenoten. In 2014 is de Wet wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn. Als gevolg daarvan mogen kinderen tot 14 jaar een speelgoedwapen hebben met een CE-markering (keurmerk). Die zijn bedoeld om thuis mee te spelen, maar niet op straat.

Als je met een goedlijkend nepwapen op straat rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro. De vakantie kan dus een stuk duurder uitvallen.