Bunkeren in de Linie bij vijfde Liniepadfestival

SLEEUWIJK/UPPEL – Het vijfde Liniepadfestival wordt een foodfestival met als thema ‘Bunkeren in de Linie’. Het festival wordt gehouden op zondag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur op het Liniepad langs de Zevenbansche boezem.

Uitvalsbasis langs het Liniepad is het oude gemaaltje bij de Uitwijkse molen en de Zandwijkse molen. Soldatenhapjes, streekproducten, oorlogscake, rats, kuch en bonen worden geserveerd tijdens het Liniepadfestival dat begint met een vroege wandeling (vanaf 09.00 uur) met Altenatuur, gevolgd door een zondagochtend brunch. Langs het Liniepad langs de Zevenbansche Boezem slaat een Middeleeuws gezelschap haar tenten op en wordt een stormbaan gebouwd. Vanuit het vroegere gemaaltjes worden hapjes geserveerd en is iedereen welkom om met een picknickkleedje en mandje te komen ‘bunkeren’ in de linie. Uiteraard is er muziek. Bij de molens is een boerenmarkt met streekproducten.

Op Fort Altena vieren we het oogstfeest! Dat wordt smikkelen en smullen aan lange tafels en bovendien moet er bij een goed feest gedanst worden. Dat doen we met Cubaanse salsadansers die je precies leren hoe je dat doet. Daarnaast maak je kennis met een ‘salsa suelta’, Cubaanse reggeaton/cubaton, de merengue en bachata. Het belooft een prachtig feest te worden, waarin we delen wat we hebben en genieten van onze rijke oogst. Tijdens dit oogstfeest is er wederom een Strippenkaart-menu, bestaande uit speciale gerechtjes die passen bij een feest als dit en natuurlijk is de toegang en de deelname aan de workshops gratis!

Voedsel speelde een belangrijke rol in tijden van oorlog. Zo schrijft een van de militairen bij de mobilisatie in 1939 over de vette worst die hij te eten krijgt op fort Altena. Maar de Duitse bezetter deelde ook voedsel uit aan omwonenden in die laatste oorlogsjaren. In de Eerste Wereldoorlog had Werkendam zijn soephuis, waar zowel aan militairen als minderbedeelden soep werd uitgedeeld. Zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog was sprake van
voedseltekorten en ging het voedsel op de bon. Op enkele plaatsen langs het Liniepad worden voor het Liniepadfestival markeringen aangebracht die herinneren aan de voedselschaarste in tijden van oorlog.

Het Liniepadfestival wil bezoekers vooral laten genieten van de weidsheid van het landschap langs het Liniepad. Beleving van natuur, cultuur en erfgoed vormen de verbindende schakels tijdens het festival. Muziek, theater en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Met verhalen van Jan Soldaat, proeven van de oorlogscake en soldatenhapjes of genieten van muziek langs het Liniepad en op Fort Altena. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap.