Pas op de plaats met plannen AZC's

REGIO – De Brabantse Biesbosch-gemeenten maken pas op de plaats met de plannen voor opvanglocaties voor asielzoekers. Dit naar aanleiding van het persbericht van de Provincie Noord-Brabant van woensdag 6 juli.

Hierin meldt Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, dat het COA werkt aan een bijgestelde opdracht aan de Brabantse gemeenten. Door het dalende aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, is er onduidelijkheid ontstaan over noodzaak en wenselijkheid van de huidige plannen voor opvanglocaties. Binnen de Biesbosch-gemeenten was de intentie afgesproken dat de gemeente Drimmelen en de gemeente Woudrichem ieder driehonderd asielzoekers zouden opnemen. De overige gemeenten zouden de vergunninghouders huisvesten.

Een landelijke werkgroep vanuit het COA komt op 1 september met een bijgestelde opdracht aan de Brabantse gemeenten. De Biesbosch-gemeenten maken daarom tot die tijd pas op de plaats met het verder onderzoeken en uitwerken van opvanglocaties voor vluchtelingen. De gemeenteraad van Drimmelen had al ingestemd met een AZC, maar is nog op zoek naar een locatie. De gemeente Woudrichem moest onderzoek naar opvanglocaties nog opstarten. De beslissing over de locaties voor een AZC binnen de gemeente Woudrichem en Drimmelen was al over het zomerreces heen getild.

De dalende instroom heeft geen gevolgen voor het huisvesten van vergunninghouders. De Biesbosch-gemeenten zullen de komende tijd volgens het Brabantpact doorgaan met het huisvesten van vergunninghouders. De zes gemeenten wachten berichtgeving van het COA op 1 september af. Daarna pakken de gemeenten het proces samen weer verder op.