Opening Biesbosch Beleving bij Biesbosch Museum

WERKENDAM – Op 18 juli opent Johan van den Hout, gedeputeerde Natuur, Water en Milieu van Noord Brabant, de Biesbosch Beleving en het buitenterrein van het Biesbosch MuseumEiland.

De Biesbosch Beleving, evenals het museumgebouw een ontwerp van Studio Marco Vermeulen, is een 30 bij 30 meter in beton uitgevoerd schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen. Spelenderwijs wordt, met een cyclus van drie kwartier, de sinds de St. Elisabethsvloed van 1421 aanwezige getijdenwerking in de Biesbosch Delta, uitgelegd.

Op het buitenterrein van het eiland is een meanderende kreek aangelegd met daar omheen een verhard wandelpad. Hier is goed zichtbaar dat de Brabantse Biesbosch nog steeds een getijdenverschil van ongeveer 30 centimeter heeft. Het pad ligt op +2 meter NAP. Het pad kan bij hoge waterstanden enkele dagen per jaar onder water lopen en is dan niet toegankelijk. Bovendien geeft dit gedeelte van het eiland de mogelijkheid voor buitenkunst-exposities. Met deze ingebruikname is het project Biesbosch MuseumEiland voltooid.