Veilig varen op de Afgedamde Maas

REGIO – De Afgedamde Maas is een prachtig stukje (vaar)water tussen de Maas en de Waal waar veel inwoners van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Zaltbommel recreëren.

Vissen, zwemmen, zeilen, varen, zonnen aan één van de zandstrandjes en nog veel meer is mogelijk. Om het recreëren voor de gebruikers plezierig en veilig te blijven houden, vraagt men de gebruikers van snelle motorboten zich te houden aan de maximum snelheid. Ook recreanten die buiten deze gemeenten wonen, weten de Afgedamde Maas steeds beter te vinden omdat dit mooi stukje (vaar)water vele recreatiemogelijkheden heeft te bieden. De Afgedamde Maas kent een aantal zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen en de kwaliteit van het zwemwater wordt gecontroleerd.

Om te voorkomen dat er hinderlijke waterbeweging en golfslag ontstaan aan de afgemeerde schepen en woonarken, geldt op de Afgedamde Maas een maximum vaarsnelheid van 9 km/u. Wel komt het helaas regelmatig voor dat recreanten en vaarweggebruikers met een snelle motorboot deze snelheid frequent overtreden. Hiermee wordt de veiligheid van anderen in gevaar gebracht. De gemeenten Zaltbommel, Aalburg, Woudrichem, alsmede de Politie en Rijkswaterstaat gaan dit samen aanpakken. Schippers van snelle motorboten krijgen dit jaar extra aandacht van deze gemeentes, de Politie en Rijkswaterstaat. Heeft u vragen? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl.