Leendert Paans blinkt uit bij kampioenschappen

EINDHOVEN – Het afgelopen weekend werd in Eindhoven het tweede deel van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2016 (#BZK2016) gehouden.

Namens de Biesboschzwemmers kwamen acht zwemmers aan de start. Na twee dagen zwemmen waren er zeven medailles, 15 persoonlijke records en twee limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen behaald. Leendert Paans was hiervoor de meest verantwoordelijk.

Leendert kwam dit weekend zeven keer aan de start en wist op zes nummers een medaille te halen. De beste prestatie leverde Leendert op de 200 vlinderslag door in een nieuw persoonlijk record naar het goud te zwemmen. Zilver behaalde Leendert op de 400 wisselslag en 100 vrije slag. Op het laatste nummer wist hij in een persoonlijk record binnen de limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen te blijven. Deze kampioenschappen zijn over twee weken in Dordrecht. Op de 50 vlinderslag, 100 rugslag en 400 vrije slag wist Leendert als derde in zijn categorie te eindigen. Opnieuw was er een limiet voor de ‘Nederlandse’ in dit geval op de 400 vrije slag. Op zijn zeven start, de 50 rugslag, werd Leendert vierde en was hij heel dichtbij het podium. Alleen op de 100 rugslag en 400 wisselslag waren er geen persoonlijke records voor Leendert. Voor Dordrecht heeft Leendert zich weten te plaatsen op de 100, 400 en 1500 vrije slag.

Sanne van de Pol was de laatste die een medaille wist te winnen en zij deed dit in een persoonlijk record. Op de 50 schoolslag wist Sanne haar persoonlijke record met bijna drie tienden van een seconde te verbeteren. De beloning hiervoor kreeg zij in de vorm van een bronzen medaille. Op haar tweede afstand, de 200 vrije slag, kon ze helaas geen potten breken.

Tom Kruis kwam net als Leendert zeven keer dit weekend aan de start. Op de 400 wisselslag behaalde hij zijn hoogste klassering. Tom werd vierde, maar wist wel zijn persoonlijke record met tien seconden aan te scherpen. Op de 100 rug- en schoolslag, 200 schoolslag en 50 vlinderslag waren er ook persoonlijke records voor Tom. Alleen op de 100 vrije slag en 50 rugslag kon Tom zich niet verbeteren. Tom wist wel voor iets bijzonders te zorgen, door zijn persoonlijke record van de 50 schoolslag te verbeteren. Hij deed dit halverwege zijn race over 100 meter.

Redine van Breugel kwam op de 50 vrije slag en 200 wisselslag aan de start. Zij haalde ruim acht tienden van haar tijd af op de 50 ‘vrij’. De 200 wisselslag zwom zij voor het eerst in een 50 meter bad. Voor Femke was er een persoonlijk record op de 200 rugslag. Zij was heel blij met haar verbetering van ruim een seconde, omdat de laatste tijd de rugslag niet lekker ging. Ilse van de Pol startte alleen op de 50 vrije slag en had de pech net boven haar persoonlijke record te blijven, maar het was geen groot verschil. Julia en Laura Verhoeven waren de laatste die mee mochten doen. Julia verbeterde zich op de 50 vrije slag met ruim twee tienden van een seconde en op de 200 wisselslag bleef ze op minder dan twee tienden van een seconde van haar persoonlijk record steken. Laura startte ook op de 50 vrije slag en het was een verrassing toen zij de limiet op dit nummer wist te zwemmen. Helaas kon ze in Eindhoven haar tijd niet aanscherpen, maar het feit dat ze mocht startten is een knappe prestatie.

Al met al kunnen de acht zwemmers terug kijken op een goed zwemweekend en zit het voor hen in het binnenbad er op. Alleen Leendert zal over twee weken nog het zwembad in Dordrecht induiken tijdens de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen. Voor de andere zwemmers begint over enkele weken het open water zwemmen in Lith.