Marjo Goelema derde van Europa

LONDON – In het Olympische zwembad in London zijn de afgelopen weekend de Europese Masters Kampioenschappen 2016 (#EMK2016) gehouden.

Namens de Biesboschzwemmers kwamen elf zwemmers aan de start en zij waren goed voor 22 persoonlijke starts. In totaal gingen ruim 10.000 deelnemers het Olympische water. Marjo Goelema en Annette Wijnja wisten zich bij de beste tien in hun categorie te zwemmen.

Drie jaar geleden waren de Europese kampioenschappen in het Eindhovense zwembad en toen werd Marjo op zowel de 50 als de 100 meter schoolslag vierde in haar categorie. In London wist ze op de 50 meter schoolslag naar het brons te zwemmen. Een dag later wist ze op de 100 meter beslag te leggen op de vijfde plaats. Net als Marjo komt Annette uit in de categorie van 45 tot 49 jaar en zij wist op de 200 meter schoolslag als negende te finishen. Zij deed dit in een seizoen besttijd, net als op de 50 en 100 meter schoolslag. De klassering van Annette is extra bijzonder omdat zij ruim een jaar geleden aan haar schouder geholpen is en zij is daarnaast de oudste van de 45-plussers.

Persoonlijke records werden er ook gezwommen. Bastiaan Baggerman, Jovanca van Dalen, Erik Huisman en Richard Tiemstra wisten allen een persoonlijk record te zwemmen. Bastiaan verbeterde zichzelf op de 50 vrije slag. Voor Jovanca en Erik was er een tijdsverbetering op de 100 vrije slag waarbij Erik zich met drie seconden verbeterde. Voor Richard was er een verbetering van bijna anderhalve seconde op de 50 rugslag.

Behalve deze zwemmers gingen ook Sabrina Boekhout, Dennis Klop, Tonny Klop-Methorst, Dian van Pelt en Paul Wijnja te water. Niet iedereen wist het resultaat te boeken dat hij of zij wilde, maar het feit dat je in het Olympische water hebt kunnen zwemmen vergoed veel. Daarnaast is één van de moto’s van het masterszwemmen de gezelligheid en dat hebben de elf zwemmers zeker gehad.

Het volgende internationale kampioenschap is al over een jaar. De locatie is dan het Hongaarse Budapest en dan komen de zwemmers uit heel de wereld. Voor sommige zwemmers een unieke kans om hoog te eindigen omdat zij dan in een oudere categorie mogen starten en daar dan meer kans maken omdat ze de ‘jongste’ zijn.