Nederlandse Limiet voor Leendert Paans

WERKENDAM – In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven is het eerste weekend van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2016 (BZK2016) gehouden.

Aan de start kwamen Leendert Paans, Tom Kruis, Sanne van de Pol en Jade Groeneveld. Met een oogst van drie bronzen medailles, een limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen en vier persoonlijke records kan er teruggekeken worden op twee goede dagen.

Leendert en Tom kwamen beide zes keer aan de start. Voor Leendert was dit 50, 200 en 1500 vrije slag, 100 vlinderslag, 200 wissel- en rugslag. Op de 100 vlinderslag, 200 rugslag en 1500 vrije slag mocht Leendert naar het podium komen om een bronzen medaille in ontvangst te nemen. Op de 1500 ‘vrij’ kreeg deze zelfs een gouden randje met het behalen van de limiet voor de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen die medio juni in Dordrecht gehouden worden. Op de 100 vlinder- en 200 rugslag zwom Leendert persoonlijke records.

Tom zwom bijna hetzelfde programma als Leendert alleen in plaats van de 1500 vrije slag zwom Tom de 50 schoolslag. Ook Tom wist twee tijden aan te scherpen en dit waren toevallig dezelfde afstanden als bij Leendert. Op de 200 ‘rug’ haalde Tom ruim anderhalve seconde van zijn tijd af. Op de 100 vlinderslag ging er het dubbele van zijn tijd af, namelijk drie seconden. Op de 200 wisselslag behaalde Tom met een vijfde plaats zijn beste klassering.

Jade en Sanne kwamen beide twee keer aan de start. Samen zwommen ze de 100 vrije slag, maar Sanne ging ook nog voor de 100 schoolslag te water en Jade zwom de 100 rugslag. Over de schoolslag was Sanne heel tevreden. Ze begon iets rustiger dan normaal en dit resulteerde in een verbetering van haar seizoenstijd met ruim een seconde. Op de ‘vrij’ probeerde ze hetzelfde, maar daar was het geen succes. Ze was iets langzamer dan eerder dit seizoen. Jade wist niet wat ze kon verwachten doordat ze dit seizoen minder traint. Ze wist op de vrije slag bijna haar beste tijd te verbeteren, het verschil was 0,01 seconde. Op de rugslag was de tweede 50 meter heel zwaar en kwam ze bij de finish niet goed uit waardoor ze uitdreef. Met haar tijd was ze toch tevreden want ze had slechter verwacht.

In het eerste weekend van juni staat het tweede weekend van de ‘Brabantse’ op het programma en kan de oogst van persoonlijke records en medailles verder uitgebreid worden.