Fotowedstrijd van de Iconen van Altena

ALTENA – Het thema van Open Monumentendag 2016 is Iconen en Symbolen. Erfgoed Altena stelt jaarlijks het programma voor de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem samen voor dit grootste culturele evenement van Nederland.

Een van de onderdelen is een fotowedstrijd van de iconen van Altena. Wat zijn de iconen van Altena? En wat zijn de iconen van de 21 dorpen in Altena? Dat kan voor iedereen anders zijn, voor de één is dit misschien de watertoren in Uppel, de Kaoie Paole in Veen, een molen, kerk of straat. Voor de ander een mooie plek in het eigen dorp of ergens in de natuur. De (digitale) foto’s kunnen tot 1 augustus ingestuurd worden naar hanviskie@gmail.com. Daarna buigt een jury zich over de inzendingen. Van de mooiste foto’s wordt een tentoonstelling samengesteld die in september is te zien.

Open Monumentendag wordt gehouden op 10 en 11 september. Andere onderdelen van het programma zijn de Monumenten Klassendag voor schoolkinderen op 8 en 9 september, de erfgoedavond op 7 september in het katholieke kerkje in Woudrichem met debat en lezing over de iconen van Altena. Op zaterdag 10 september wordt op de Hoogstraat in Werkendam het 25-jarig bestaan van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. gehouden, waar Erfgoed Altena bij aanhaakt. De Hoogstraat in Werkendam is van oudsher het icoon van het dorp, maar tevens de enige winkelstraat in Altena met een regionale uitstraling volgens de detailhandelsvisie van de drie gemeenten. Ook het enige kasteel van Altena in Dussen, icoon van ons aller erfgoed, is open op Monumentendag.