Zeventien medailles voor kwartet BBZ-masters

WERKENDAM – In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven zijn de afgelopen weekend de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2016 (#ONMK2016lb) gehouden.

Namens de Biesboschzwemmers wisten Paul en Annette Wijnja, Marjo Goelema, Harry Cornet en Erik Huisman 17 medailles, 10 persoonlijke, 20 club-, 10 Brabantse en 3 Nederlandse records bij elkaar te zwemmen. De medailleoogst is de op één na beste score ooit tijdens een masters kampioenschap voor de Werkendammers.

Harry was op al zijn ingeschreven afstanden goed voor een medaille. Op de 50, 100 en 200 schoolslag, 50 en 100 vlinderslag was hij de beste in de categorie 45 tot 49 jaar. Op de 100 vrije slag moest Harry één persoon voor zich dulden. Al zijn tijden betekenden tevens clubrecords in zijn categorie en op alle nummers behalve de 50 ‘school’ verbeterde Harry de Brabantse records. Zijn tijd op de 100 schoolslag was ook nog goed voor een Nederlands record.

Marjo had ‘maar’ vijf persoonlijke afstanden ingeschreven, maar zij behaalde net als Harry op al haar nummers een medaille. Op de 50 en 100 schoolslag was Marjo de beste, op de 100 vrije slag was zij de vice-kampioen en op de 50 vlinder- en vrije slag mocht Marjo een bronzen medaille ophalen. Op de 50 en 100 schoolslag verbeterde Marjo het Nederlands, Brabant en clubrecord bij de dames 45-plus. Op de 50 vlinderslag en 100 vrije slag was er ook nog een clubrecord.

De laatste die persoonlijk medailles haalde was Annette en daar zaten een aantal verrassende medailles tussen. Op de 200 schoolslag zwom Annette onverwachts naar het zilver, terwijl ze op de 100 schoolslag een bronzen medaille veroverde. Op de 50 en 200 rugslag waren er ook bronzen medailles. Op de 50 schoolslag en 100 rugslag moest Annette genoegen nemen met een vervelende vierde plaats, maar de gezwommen tijden verzachten daar het gemis van een medaille. Op de 50 rugslag verbeterde Annette het Brabantse en clubrecord tot twee keer toe. Eerst in de estafette en een dag later bij haar persoonlijke start. Op de 100 en 200 rugslag was er voor Annette een clubrecord.

Paul kwam vier keer aan de start en zwemt pas sinds oktober vorig jaar weer serieus. Op al zijn nummers wist hij de clubrecords aan te scherpen en op de 50 en 100 vrije slag zwom hij ook sneller dan ooit in zijn tweede zwemleven. Op de 50 vrije slag verraste Paul met een tijd binnen de 29 seconde, terwijl hij zich op de 50 vlinderslag ook ruimschoots verbeterde.

De laatste die persoonlijk aan de start kwam was Erik op de 200 schoolslag. Erik was maar nipt langzamer dan een jaar geleden, maar boekte wel een progressie van vijf seconden ten opzichte van twee en een halve maand geleden. Over enkele weken zal hij nog een keer deze progressie moeten boeken om in de uitslag te komen van de Europese Masters Kampioenschappen in London.

De laatste medailles werden behaald door de estafetteploegen op de 4×50 vrije- en wisselslag. Op de wisselslag werden Annette, Marjo, Harry en Paul derde terwijl ze op de vrije slag estafette in hun categorie, gemengd 160 tot 199 jaar, de beste waren.

Van 25 tot en met 29 mei zullen Paul, Annette, Marjo en Erik tezamen met nog zeven ploeggenoten in London aan de start verschijnen van de Europese Masters Kampioenschappen. In het Olympische zwembad van de spelen van 2012 zullen zij de strijd aangaan met zwemmers uit heel Europa. Op basis van de laatste editie, Eindhoven 2013, zijn er misschien wel kansen op eremetaal maar dit is pas te zeggen als de deelnemerslijsten bekend zijn.