Officiële installatie Gorcumse stadsomroeper

GORINCHEM – Op Koningsdag, woensdag 27 april, wordt de heer Roy Grunewald officieel als stadsomroeper geïnstalleerd. Burgemeester Govert Veldhuijzen installeert om 10.45 uur de stadsomroeper op het balkon van het oude stadhuis.

Met het installeren van de stadomroeper wordt een oude traditie officieel in ere hersteld. De stadsomroeper heeft een belangrijke functie om Gorinchem meer onder inwoners en toeristen te promoten. De stadsomroeper heeft een prominente rol tijdens officiële gebeurtenissen. Na zijn officiële installatie start hij meteen met zijn eerste taak: de eerste verkiezing van de junior stadsomroeper.

Er zijn in Nederland circa 26 stadsomroepers en dorpsomroepers actief, die zijn aangesloten bij het omroepersgilde ‘Eerste Vereniging Stads- en Dorpsomroepers Nederland’ (E.V.S.D.O.N.). Een deel van deze omroepers komt elkaar regelmatig tegen op concoursen in het land om te strijden om de titel Nederlands kampioen.