Spannende tijd voor Biesboschzwemmers

WERKENDAM – Doordat na vier wedstrijden de Biesboschzwemmers niet bij de beste 18 ploegen waren geëindigd in de Landelijke C-klasse moest er een extra wedstrijd worden gezwommen.

In Papendrecht zwommen de Werkendammers samen met de zwemmers van De Geul (Papendrecht), PCG (Gorinchem), ZPB (Barendrecht) en ZOB (Oud-Beijerland) de extra wedstrijd. Als men over deze wedstrijd bij de beste vijf ploegen eindigt, is behoud in de Landelijke C-klasse gerealiseerd anders volgt er degradatie naar de Regio klasse.

In alle categorieën werden bijzondere prestaties geleverd. Bij de jongste zwemmers stond er 100 vrije slag en 50 vlinderslag op het programma en bij de meisjes viel Mathilde Verheij met name op. Zij wist op beide afstanden mooie tijden te noteren. Voor de telling waren op de vlinderslag Lianne en Hannelie de Raad belangrijk, terwijl op de vrije slag Hannelie en Romée van Rossem genoteerd werden. Bij de jongens telden uiteindelijk de resultaten van Jan-Bart Verheij en Harmen den Hollander. Vooral de tijd van Jan-Bart op de vlinderslag was een grote verrassing en de verbetering van Harmen op de 100 ‘vrij’.

Bij de categorie onder 13 jaar waren er alleen meisjes aan de start, omdat er geen jongens bij de Biesboschzwemmers zijn die bij de competitie meedoen. Laura Verhoeven was na de wedstrijd niet tevreden omdat ze haar tijden niet had weten aan te scherpen, maar ze wist het verlies op haar beste tijden beperkt te houden. De tweede zwemster die meetelde was Leandra van Oord. Eigenlijk zou zij bij de jongste zwemmers mee mogen doen, maar om het verlies zo klein mogelijk te houden was zij een categorie ouder ingedeeld en dit resulteerde op zowel de 200 vrije slag, die zij voor het eerst zwom, als op de 50 schoolslag, met een persoonlijk record, in goede tijden.

Femke Golverdingen en Julia Verhoeven moesten samen zorgen voor de punten bij de meisjes tot 15 jaar. Op de 100 wisselslag wisten beide hun persoonlijke record aan te scherpen en zij hadden in de eerste estafette, 4×50 vrije slag, samen met Larissa Huisman en Ilse van de Pol al laten zien in een goede vorm te zijn. Op de 200 rugslag had Femke een week geleden haar persoonlijk record met veel seconden aangescherpt en zij hoopte vanmiddag opnieuw in de buurt van haar nieuwe tijd te komen. Helaas ging het niet zo soepel als week geleden en moest zij zich tevreden stellen met een tijd die enkele seconden langzamer was dan zij wilde. Julia wist eerder aan te tikken dan Femke en was met haar tijd heel blij. Echter bij thuiskomst bleek dat zij iets niet goed gedaan had en was haar tijd uit de uitslag geschrapt. Hierdoor wordt er geteld met een langzamere vervangende tijd en het is dus afwachten hoeveel ‘last’ de Werkendammers hierdoor hebben. Bij de jongens waren Tom Kruis en Leendert Paans beide goed op dreef. Op de wisselslag bleven ze in de buurt van hun beste tijd en op de 200 ‘rug’ wist Leendert in de laatste 50 meter Tom te achterhalen en nipt voor hem aan te tikken. Tom zijn tijd was echter wel een verbetering van zijn persoonlijke record, terwijl Leendert net langzamer was. Samen met Nick Lisman en Simon Schmidt waren Tom en Leendert verantwoordelijk voor de goede start van de middag op de 4×50 wisselslag.

Bij de zwemmers tot 17 jaar stond er 100 rug- en vrije slag op het programma en daar telt bij zowel de meisjes als de jongens één zwemmer. Bij de meisjes was Jade Groeneveld de snelste Werkendamse, terwijl Sanne van de Pol dit op de vrije slag was. Jade was op de rugslag iets langzamer dan haar persoonlijke record, maar op de vrije slag wist ze zich wel te verbeteren. Voor Sanne gold het omgekeerde. Bij de jongens was Simon Schmidt de snelste zwemmer in beide gevallen. Op de rugslag viel zijn tijd tegen, maar op de vrije slag haalde hij enkele tienden van zijn tijd af en komt hij dichterbij de grens van 58 seconden.

De dames en heren mochten 200 wisselslag en 50 vrije slag zwemmen. Bij de dames waren Marcha Admiraal, Marjo Goelema en Tonny Klop-Methorst verantwoordelijk voor de snelste twee tijden. Marcha deed dit op de beide nummers en Tonny op de wisselslag en Marjo op de vrije slag sprint. Bij de heren waren ook drie zwemmers belangrijk voor de punten. Harry Cornet op de wisselslag samen met Mark Visser. Op de vrije slag sprint was Lukas Schmidt, sinds begin van dit jaar weer in training, de snelste Werkendammer en werd Mark de tweede zwemmer.

De afsluitende estafette 8×50 vrije slag begon voor de Werkendammers met een achterstand op de andere ploegen, maar vanaf de derde zwemmer werd de achterstand goed gemaakt en uiteindelijk kwamen de Biesboschzwemmers als derde aan de finish.

Behalve de zwemmers die belangrijk waren voor de score werden er veel persoonlijke records en bijzondere prestaties gezwommen. Annette Wijnja zwom voor het eerst sinds ruim een jaar 200 wisselslag en lijkt hiermee haar schouderrevalidatie definitief achter de rug te hebben. Behalve Lukas zwommen ook Thomas Zielhorst en Anne-Lize de Raad weer een wedstrijd na lange tijd. De tijden van Anne-Lize vielen daarbij zeker op. Zij wist op zowel de 100 rug- als vrije slag haar beste tijden te verbeteren. Verder waren er nog persoonlijke records voor Nick Lisman, Jan-Pieter de Raad, Marieke Ruijtenberg en Jurrian Verheij.

Nu is het afwachten hoe de score van de Werkendammers zich verhoudt tot de andere ploegen die in deze ronde aan de start verschijnen. Dit zal binnen een week waarschijnlijk bekend zijn en dan weet men in welke competitie men volgend seizoen uit zal komen. Het is te hopen voor de ontwikkeling van de zwemmers dat dit opnieuw in de C-klasse is aangezien hier een zwaarder programma wordt gezwommen en hierdoor er meer verwacht wordt van de zwemmers.