Opening belevingsroute Eerste Wereldoorlog

ALMKERK – Wethouder Paula Jorritsma en gedeputeerde Henri Swinkels openen maandag 18 april de belevingsroute van het project ‘Groepsschuilplaatsen WO1’.

De belevingssroute is het eerste deelproject rond de Eerste Wereldoorlog dat op initiatief van Erfgoed Altena met subsidies van de provincie Noord-Brabant, Pact van Loevestein en de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Zaltbommel tot stand is gekomen. Langs de gehele loopgravenlinie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vanaf fort Vuren tot fort Steurgat zijn meer dan vijf jaar geleden unieke betonnen schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt door Kees van Maastrigt. Door zijn archief- en veldonderzoek werd het unieke karakter van de schuilplaatsen zichtbaar. In 2013 werd in deel 22 van de Historische Reeks de periode van de Eerste Wereldoorlog door Van Maastrigt beschreven, rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden in de regio honderden militairen gelegerd. Het boek vormde de basis voor de verhalen die langs de route zijn te beluisteren op de tien informatieborden die langs de loopgravenlinie zijn geplaatst.

Bij de belevingsroute hoort ook een educatieproject dat na de zomer op de scholen wordt geintroduceerd. Onderdeel van het gehele project is nog een kunstopdracht bij een bunker op de Wilhelminasluis en de aanleg van een educatieparkje bij fort Giessen. Beide onderdelen zijn in voorbereiding. Wie de opening wil bijwonen is welkom maandag 18 april om 13.30 uur, op de Clootwijckhoeve van de familie Hak, Woudrichemseweg 38 te Almkerk.