Lezing over de Koude Oorlog in Almkerk

ALMKERK – Mark Traa verzorgt op dinsdag 12 april in ’t Verlaat, Verlaat 1 in Almkerk op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden een lezing over de Koude Oorlog met als thema ‘Wat als de Russen zouden komen?’

De aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree voor niet-leden is vier euro. In de jaren vijftig hield de legerleiding er rekening mee dat de Russen sluizen in het Land van Heusden en Altena zouden openzetten. Dorpen als Oudendijk, Rijswijk, Nieuwendijk en Almkerk zouden dan onder water komen te staan. Sabotage aan sluizen en gemalen door Russische luchtlandingstroepen of door Nederlandse communisten werd in de Koude Oorlog als een reëel gevaar gezien. De gevolgen voor de burgerbevolking zouden enorm zijn. Duizenden mensen zouden moeten evacueren, als ze daar al de kans voor zouden krijgen. Over de manier waarop de overheid burgers dacht te beschermen tegen de komst van het Rode Leger gaat de lezing van journalist Mark Traa over.

Tot eind jaren tachtig hield Nederland rekening met een (atoom)aanval door de Sovjet-Unie. Pas sinds kort kunnen we de vraag beantwoorden wat er zou zijn gebeurd wanneer de Derde Wereldoorlog was uitgebroken. Mark Traa deed uitgebreid archiefonderzoek en vond opzienbarend materiaal. Hij schreef er een boek over, ‘De Russen komen!’, dat in 2009 verscheen. In de lezing vertelt hij onder andere over bizarre vluchtplannen en het verhaal achter deze plannen, waar gewone burgers destijds niets van mochten weten. Hij trekt ook parallellen met het heden: zijn ambtenaren nu ook vérgaande plannen aan het bedenken om ons te beschermen tegen terroristen?