Finaleplaats Tom Kruis tijdens IESET

TILBURG – Tijdens het International Easter Swim Event Tilburg hebben zes leden van de Biesboschzwemmers zich van hun beste kant laten zien.

Tom Kruis en Leendert Paans wisten zich te plaatsen voor een finale. Verder bestond de groep uit Richard Tiemstra, Simon Schmidt, Julia en Laura Verhoeven.

Tom had zich ingeschreven voor de 100 schoolslag en 200 wisselslag. Op de eerste afstand ging het de eerste 50 meter te langzaam, waardoor hij niet meer in de buurt van zijn inschrijftijd wist te komen. Op de 200 wisselslag kwam Tom ook niet tevreden het water uit. Hij was ruim twee seconden langzamer dan zijn inschrijftijd en volgens hem lag dit aan zijn eerste 50 meter, de vlinderslag. Hij kreeg onverwachts een herkansing doordat hij als vijfde naar de finale mocht. Tom hield woord en ging de eerste 50 meter sneller weg, ook de rugslag ging sneller. De snelle start echter moest hij bekopen op de schoolslag en op de vrije slag wist hij de schade te beperken. Uiteindelijk werd Tom vijfde in de finale in een tijd die twee seconden sneller was dan in de ochtend.

Ook Leendert had zich weten te plaatsen voor een finale, namelijk de 200 vlinderslag. Echter de afgelopen week had hij niet getraind en voelde hij zich ook niet in staat om nog een keer dit loodzware nummer te zwemmen. Op zijn andere afstand, de 200 vrije slag, had hij iets meer dan een seconde langzamer gezwommen dan zijn beste tijd.

Simon kwam uit op de 50 en 200 vrije slag. Op de eerste afstand, zijn voorkeursafstand, wist hij zich te verbeteren. Simon haalde 0,09 seconden van zijn tijd af en komt hierdoor steeds dichterbij de grens van 26 seconden. Op de 200 vrije slag kon hij zich niet verbeteren, maar hier liet hij zien dat ook de langere afstanden weer beter gaan.

Richard wilde een keer 200 vrije slag en wisselslag zwemmen en doordat de wedstrijd niet erg druk was, kreeg hij ook deze kans. Op de 200 vrije slag begon hij in een goed tempo, maar het tweede deel van de race werd zwaar. Hierdoor ging de laatste baan heel moeizaam, maar toch was hij twee seconden sneller dan in december vorig jaar. Van de 200 wisselslag wist hij niet wat hij daarvan moest verwachten. De vlinderslag ging voorspoedig en daarna wist Richard de andere slagen ook tot een goed einde te brengen. Hij kwam dan ook moe maar tevreden het water uit.

Julia en Laura zwommen beide 50 vlinderslag en vrije slag en daarnaast startte Julia ook nog op de 100 schoolslag. Dit laatste nummer had ze kortgeleden nog gezwommen en dus was niet te verwachten dat er een record in zou zitten. Dit lukte ook niet, maar ze kwam wel tevreden het water uit. Op de vlinderslag was het niet Julia, maar Laura die een persoonlijk record zwom. De vlinderslag sprint in Julia’s favoriete nummer en ondanks een technische aanpassing lukte het niet om haar tijd aan te scherpen. Voor Laura is er technisch nog veel winst te behalen, maar ondanks dat wist ze in Tilburg ruim een seconde van haar tijd te halen. Op de vrije slag waren de rollen omgedraaid en kwam Julia met een grote glimlach het water uit, want ze bleef voor het eerst binnen de 31 seconden en dus een persoonlijk record. Laura had misschien ook wel een record gezwommen als ze een betere finish had gehad, nu bleef ze op ruim een tiende van een seconde van haar beste tijd steken.

Over twee weken duiken er op diverse plaatsen weer Biesboschzwemmers het water in. In Andel wordt deelgenomen aan de clubkampioenschappen van Den Doorn en verder is er ook deelname aan een masterswedstrijd in het 50 meter bad van Oosterhout en een lange afstand wedstrijd in Veldhoven.