KNZB Challenger in Oosterhout

OOSTERHOUT – In zwembad De Warande werd het afgelopen weekend een KNZB Challenger gehouden. Dit is een wedstijd waarbij Nederlandse (sub)toppers deelnemen op programma nummers tegen regionale zwemmers.

De Biesboschzwemmers was met 14 personen vertegenwoordigd en er werden vele goede tijden genoteerd in het 50 meterbad. Marjo Goelema wist zich te plaatsen voor de finale op de 100 schoolslag en Lars de Kooter ging met twee derde plaatsen naar huis.

Marjo had zich ingeschreven voor de 50 en 100 schoolslag. Op de 50 meter moest ze genoegen nemen met een vierde plaats, maar op de dubbele afstand wist ze zich als zesde te plaatsen voor de finale. Ze had niet alles gegeven en dat bleek in de finale toen wist ze een halve seconde sneller te zwemmen en werd ze tussen de ‘jonkies’ keurig vijfde.

Tom Kruis had een uitgebreid programma met 200 meter rug- en vrije slag en 400 wisselslag. Op de ‘vrij’ en ‘wissel’ was hij sneller dan ooit, maar zeker niet tevreden. Hij had gehoopt sneller te kunnen zwemmen, maar toch waren zijn tijden op deze nummers goed voor startbewijzen voor de ‘Brabantse’. Nick Lisman ging naar huis met drie persoonlijke records waarbij die op de 100 schoolslag de belangrijkste voor hem was. Nick bleef binnen de 90 seconden en verbeterde en passant ook nog zijn 50 meter tijd tijdens de100 meter race. Op de 100 rugslag zwom Nick ook een nieuwe toptijd, maar die zal zeker nog sneller kunnen aangezien de eerste baan iets te rustig was. Leendert Paans mag net als Tom op de 400 wisselslag tijdens de ‘Brabantse’ aan de start verschijnen. Leendert zwom dit nummer voor het eerst en deed dit heel goed. Op de 100 vlinderslag bleef Leendert net boven zijn beste tijd steken. De laatste jongen die meedeed was Simon Schmidt op de 50 school- en vrije slag. Op beide nummers haalde Simon meerdere tienden van zijn tijden af. Het is te hopen dat hem dit ook weer gaat lukken op de langere nummers.

Femke Golverdingen had zich ingeschreven op de 100 en 200 rugslag en op beide nummers haalde ze ongeveer drie seconden van haar tijd. Op de 100 meter bleef ze een halve seconde boven de limiet voor de Brabantse Kampioenschappen steken. Leandra van Oord zwom voor het eerst een wedstrijd in een 50 meter bad en deed dit heel goed. Op de 50 vrije slag bleef ze binnen een seconde van haar beste tijd uit het 25 meter bad. Op de 50 ‘school’ was dit iets meer, maar dat was het eerste nummer dat zij deze middag zwom. Julia en Laura Verhoeven zwommen naast elkaar de 50 schoolslag en Julia was de snelste van de twee. Zij wist exact haar beste tijd te zwemmen, terwijl Laura 0,02 seconden langzamer was. Op de 400 wisselslag haalde Julia ruim een halve minuut van haar tijd af en zeker haar tussen na 100 vlinderslag stemde haar heel tevreden. Ze verbeterde bijna haar persoonlijk record. Laura startte naast de 50 schoolslag ook op de 50 vrije slag. Deze keer was ze ruim sneller dan haar beste tijd met een verbetering van ruim drie tienden van een seconde. Ilse van de Pol kwam op de 50 en 200 vrije slag aan de start. Ze hoopte haar tijden aan te scherpen, maar dit lukte helaas niet door onder andere een werkweek in London.

Na het geweld van de zwemmers boven 11 jaar, mochten de hele jonge zwemmers het water in duiken. Rens Lisman, Lars de Kooter en Romée van Rossem durfden deze uitdaging aan en ze mogen terugkijken op goede races. Romée moest twee keer kort achter elkaar zwemmen. Op de 50 rugslag werd ze vierde in een tijd die een kleine seconde langzamer is dan haar 25 meterbad tijd. Nog geen 10 minuten later mocht ze het water voor de 50 ‘vrij’. Door de vermoeidheid was het verschil met haar tijd uit het 25 meter bad iets groter, maar daar hoeft ze zich zeker niet voor te schamen. Rens en Lars mochten naast elkaar het water induiken en Lars wist Rens achter zich te houden. De tijd van Lars was goed voor een derde plaats in zijn eigen categorie. Op de vrije slag ging de eerste 25 meter goed bij Rens en daarna sloeg de vermoeidheid toe waardoor het moeizamer ging voor Rens. Hij tikte net boven de minuut aan. Lars kwam als laatste van de hele jonge zwemmers aan de start en mocht opnieuw naar het podium komen. Hij was de jongste jongen die meedeed, maar tikte keurig als derde aan.

De middag werd afgesloten met 1500 meter vrije slag. Larissa Huisman had hierop haar zinnen gezet dit seizoen en wist een keurige race te zwemmen. Larissa gaf na haar race aan dat het niet lekker was gegaan, maar ondanks dat gevoel had ze een vrij vlakke race gezwommen. Haar eindtijd was maar 11 seconden langzamer dan haar tijd uit het 25 meter bad.

De komende tijd zal er hard gewerkt gaan worden om eind mei begin juni tijdens de Brabantse Zomer Kampioenschappen de strijd aan te gaan met de leeftijdsgenoten uit Brabant.