2016: het jaar van de 13e visserijdagen

WOUDRICHEM – In 1980 bedacht Janus Baks dat de historie van de riviervisserij in Woudrichem niet vergeten mocht worden. Hij richtte daarom in 1980 Stichting ‘de Oude Vissershaven’ op.

Het officiële doel van de stichting staat in de statuten als volgt omschreven: ‘Het inzicht in de binnenvisserij in Nederland (en de riviervisserij in het bijzonder) te bevorderen, maar ook om in dit kader een cultuur historisch overzicht te bieden aan iedereen die geïnteresseerd is.’ Dit probeert men te realiseren door de Woerkumse Visserijdagen te organiseren.

Eens in de drie jaar verandert Woudrichem, in samenwerking met vele vrijwilligers, verenigingen, stichtingen, sponsors en gemeentelijke instellingen, in de oude vissersstad van weleer. Het tonen van de authentieke vissersvloot, inclusief de volledig gerestaureerde vishaler en het demonstreren van oude ambachten en vistechnieken vormen de hoogtepunten van deze dagen. Daarnaast staan diverse activiteiten gepland, zoals de altijd spannende en oergezellige roeiwedstrijden, die dit jaar weer op de Maas zullen plaatsvinden. Ook zullen de terrassen meedeinen op de muziek van diverse visserskoren die door Woudrichem klinken. De straten zullen weer ruiken naar vers gebakken vis en bij de visafslag zullen oude tijden herleven bij het afslaan van diverse soorten vis.

Elke editie van de visserijdagen heeft een eigen thema. Het thema voor de 13e visserijdagen van 2016 is: ‘Zalm vernomen’. Buurtverenigingen zullen zich inzetten om dit thema uit te beelden door hun straten te versieren. Dus schrijf de volgende data in uw agenda: dinsdag 23 augustus tot en met zaterdag 27 augustus 2016.