Biesboschzwemmers gaan voor laatste kans

WERKENDAM – In Papendrecht kwamen de Biesboschzwemmers voor de vierde keer aan de start van de zwemcompetitie van het seizoen 2015-2016. Deze keer stond er veel op het spel.

Als men twee plaatsen weet te stijgen dan was dit de laatste wedstrijd, anders moet er op 16 april een extra wedstrijd worden gezwommen om degradatie naar de regio competitie te voorkomen. Dit wordt de komende week bekend. Zaterdag in Papendrecht lieten de 32 zwemmers zien er alles voor te geven om een extra proberen te voorkomen getuige de 33 persoonlijke records en 26 limieten voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen.

De jongste zwemmers moesten vandaag 50 vlinderslag en 100 vrije slag zwemmen en hier worden mooie resultaten geboekt. Op de vlinderslag liet Hannelie de Raad een razendsnelle 50 meter zien en op de vrije slag verraste Leandra van Oord met een supertijd. Op de ‘vrij’ was Romée van Rossem de tweede zwemster, terwijl Leandra dit op de vlinderslag was. Bij de jongens moesten Jan-Bart en Jurrian Verheij de Werkendamse eer hoog houden en zij deden dit naar behoren.

De middag begon met een estafette voor de heren, de 4×200 vrije slag. Tom Kruis wist als startzwemmer zijn persoonlijke record met bijna vier en een halve seconde aan te scherpen en ook de tijden van Leendert Paans, Erik Drewes en Harry Cornet waren goed waardoor de eerste seconden winst van de middag genoteerd kon worden. Voor Erik en Harry stonden ook nog 200 vlinderslag, 200 wisselslag en 50 vrije slag op het programma en daarnaast zwom Erik ook nog 100 rugslag. Hun tijden waren in de buurt van de inschrijftijden waardoor er op die nummers niet veel verloren werd. Bij de dames was Marcha Admiraal op alle nummers ingeschreven en ook zij liet mooie tijden noteren ondanks dat zij minder kan trainen wegens haar studie. Zij kreeg op de vlinder- en wisselslag steun van Tonny Klop-Methorst en op de vrije slag was Marjo Goelema de tweede zwemster. Op de rugslag verraste Marjolein van den Berg met een persoonlijk record ondanks dat zij de laatste twee maanden last van een schouderblessure heeft.

Sanne van de Pol, Jade Groeneveld, Tom en Leendert zwommen 200 rugslag en 100 vrije slag. Op de ‘vrij’ wisten de dames een persoonlijk record te zwemmen en Leendert deed dit op de rugslag net als Sanne.

Een categorie jonger was het programma 100 schoolslag en 100 rugslag. Bij de dames wisten Julia Verhoeven en Redine van Breugel hun tijd te verbeteren op de schoolslag en op de rugslag waren zij ook sneller dan ooit. Bij de jongens was Nick Lisman heel tevreden met zijn tijd op de schoolslag en mocht ook Jan-Pieter de Raad een persoonlijk record noteren. Op de rugslag zwommen zij ook nieuwe toptijden en haalden zijn beide ruim vier seconden van hun inschrijftijden af. Snelste Werkendammer bij de jongens op beide onderdelen was Simon Schmidt, maar hij kon zijn tijden niet aanscherpen.

Laura Verhoeven is de enige die bij de dertien jarigen aan de start kwam en zij moest 200 vrije slag en 100 schoolslag zwemmen. Op de vrije slag verraste zij met een dik persoonlijk record van bijna achttien seconden. Later op de schoolslag lukte het haar niet om haar tijd te verbeteren, maar toch ging ze tevreden naar huis.

Naast deze zwemmers en zwemster die belangrijk zijn voor de telling werden door de volgende zwemmers persoonlijke records genoteerd Larissa en Chimène Huisman, Lianne de Raad, Marieke Ruijtenberg en Annette Wijnja.

De komende week wordt bekend of de Werkendammers een extra wedstrijd moeten zwemmen. Achter de schermen is men al bezig om daarvoor alles te regelen. Tot die wedstrijd in april staan er het komende weekend drie wedstrijden op het programma. In Sliedrecht organiseren de Biesboschzwemmers de laatste wedstrijd van de Jeugd4Kamp van dit seizoen en daarnaast zal er deelgenomen worden aan een masterswedstrijd in Andel en de KNZB Challenger in Oosterhout waar diverse senioren en jeugd toppers van Nederland aan de start komen.