Tentoonstelling Bernard Visser bij Mikst Media

WOUDRICHEM – Al vroeg was Bernard Visser geïnteresseerd in de prehistorische mens wiens sporen in de aardbodem nog te vinden zijn.

Hij raakte onder de indruk van het werk van kunstenaars als Permeke, Emil Schumacher, Jean Dubuffet en Jaap Wagenmaker. Maar het meest maakte de Catalaan Antoni Tápies indruk op hem. Door kennismaking met hun werk en dat van Joseph Beuys herkende hij de archeologische blik, maar ook de samenhang van sporen en fragmenten. Visser zocht naar pure eenvoud èn maximale uitdrukkingskracht. Die vond hij in zijn onorthodoxe manier van werken.

Deze kunstenaar laat zijn beelden en schilderijen de ingrepen van mens en natuur ondergaan zoals concrete processen een landschap doen ontstaan. Zo brengt hij een modderige substantie aan op doek, papier of wilgenhout, trekt er met vingers of ander gereedschap sporen in. Met een kettingzaag gaat hij boomstammen te lijf. De rauwe huid van zijn werken wordt hierdoor extra geaccentueerd. En uit het niets ontstaat een beeld, een mensfiguur. Het gebruik van bruine, grijze, okerachtige en steenrode kleuren benadrukken het aardse karakter van zijn werk. De eigentijdse beelden leggen een link met de grottekeningen en andere expressieve uitingen van onze vroege voorouders.

De tentoonstelling van Bernard Visser is te zien in galerie Mikst Media in Woudrichem van 5 maart t/m 9 april. De openingstijden zijn vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak. Galarie Mikst Media vindt u aan de Kerkstraat 50 in Woudrichem.