Lezing 100 jaar zelflossen

WERKENDAM – Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zandschipper Arie Kreuk de zelflosinstallatie uitvond.

Een systeem, dat door middel van mast, giek en een kiepende losbak leidde tot een flinke productiviteitsverbetering. De zelflosinstallatie is van grote betekenis geweest voor de binnenvaart bij het transport van zand en grind. In deze lezing komen de zand- en grindwinning, transport en lossen aan bod, inclusief de werking en ontwikkeling van de zelflosinstallatie. Daarnaast vertelt de spreker over de restauratie van de zandaak ‘Door Gunst Verkregen’, gebouwd in 1910 en uitgerust met zelflos- en zijschroefinstallatie.

De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. op donderdag 10 maart in Partycentrum De Ontmoeting, Hoogstraat 32 in Werkendam. Niet-leden van de vereniging betalen € 4,-. De lezing begint om 20.30 uur en wordt gegeven door Ko Blok, bestuursvoorzitter van de Museumwerf Vreeswijk en eigenaar van de zandaak ‘Door Gunst Verkregen’.