Lezing 'Thema's uit de historie van Aalburg'

WIJK EN AALBURG – Aalburger en amateurhistoricus Jacob Vos verzorgt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena op dinsdag 23 februari een lezing over de historie van het dorp Aalburg.

Hij doet dit in een zaal van de hervormde kerk ‘De Burg’ aan de Oude Kerkstraat 19a te Wijk en Aalburg. Vos bespreekt aan de hand van een presentatie diverse thema’s uit de geschiedenis van het dorp, dat sinds 1973 met Wijk is samengesmolten. Hij gaat onder andere in op de ligging van Aalburg in het rivierengebied, diverse Romeinse vondsten in Aalburg en de herkomst van de naam Aalburg. Kasteel Kraaieveld en verdwenen ‘huysingen’, zoals de Stenen Kamer, passeren de revue.

Ingegaan wordt op huizen met de namen Heilige Put, Abtskamer en Vogelenzang. Uit de doeken wordt gedaan waarom de kerk aan de rand van het dorp ligt en waarom er een heuvel is te vinden in de Kolkenwaard. Ook gaat hij in op de grens tussen Aalburg en Wijk. Hebben de Wijkse schaarmeesters het bij het rechte eind? De lezing begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs vier euro.