Gerard de Rooy wint Dakar 2016

Aan de eindstreep bedroeg het verschil met de nummer 2, de Rus Airat Mardeev, tevens de winnaar van 2015, 1 uur, 10 minuten en 27 seconden. Van de vijf Petronas Team De Rooy Iveco’s die op 2 januari aan de start van de Dakar stonden, belandden er vier in de top 10: eerste, derde, vijfde en tiende. De Argentijn Federico Villagra legde beslag op de derde plaats. De Brabander Ton van Genugten werd vijfde, de Spanjaard Pep Vila tiende. De Tsjech Ales Loprais viel uit.
;
De Rooy (35), in de cabine van de Iveco Powerstar bijgestaan door navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald, behaalde deze Dakar drie etappezeges en stond zes etappes aan de leiding in de klassement. Teamgenoot Villagra was één dag leider. Gerard de Rooy is de eerste Nederlander die de Dakar twee keer op zijn naam schrijft. De eerste keer was in 2012. Zijn vader Jan de Rooy won de rally in 1987.