Etappezege voor Gerard de Rooy

De kampioen van 2012 versloeg in de lus van 419 kilometer in het Andesgebergte zijn landgenoten Peter Versluis (+00.37) en Hans Stacey (+01.18). Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra zette de vierde tijd van de dag neer en blijft in het klassement bijna 3 minuten voor De Rooy op de derde plaats staan.
;
De etappe werd in perfecte omstandigheden verreden. Het noodweer dat de nacht ervoor het bivak in Jujuy onder water zette, bereikte de hoogte waarop de special was (3500 m) niet. Voor het eerst in deze Dakar werd het parkoers niet aangepast of ingekort. De Rooy gebruikte iedere meter ervan na als achtste te zijn gestart. Teamgenoot Ton van Genugten, die als zesde was vertrokken, zette zijn Trakker aan de kant om de Powerstar van zijn kopman voorbij te laten. De Rooy kon bijna de hele tijd op de maximum snelheid rijden.
;
In de algemene stand nam Peter Versluis de leiding over van zijn teamgenoot Hans Stacey. Federico Villagra blijft derde, Gerard de Rooy vierde. Ales Loprais stuurde zijn Iveco Powerstar naar de achtste plaats in de special en bezet die plaats ook in het klassement.